Ik stop ermee

Het was die ene foto die zo confronterend was. In combinatie met de plek waar hij stond, deed dit haar eerder over stag gaan dan ze zichzelf had voorgenomen. Er was gelijk geen weg meer terug en kon geen dag langer worden uitgesteld. Dat wat jaren ok was en zelfs een genot, werd in een klap naar het verleden geplaatst. Voor haar kon dit nu écht niet meer. Het was finito, basta, over en uit.

Voor mij kwam het totaal niet als donderslag bij heldere hemel. Sterker nog, ik had dit al vele jaren eerder verwacht. Hoe ze is, in het leven staat en ja, ook hierin heel erg op mij lijkt. Ik kan haar nu niet anders dan bewonderen in haar zo sterke beslissing en ommezwaai. Ze doet nu dat waar ik zelf al zo lang over nadenk en nooit the guts voor heb gehad om het daadwerkelijk te doen.

Thuis aan tafel komt het letterlijk op tafel als blijkt dat het anders is dan anders. Maar het hardop uitspreken maakt haar emotioneel door haar motivatie om dit zo te willen of eigenlijk juist níet meer te willen. Dus ik vertel het aan haar vader, broertje en zusje; Malin eet vanaf nu af aan geen vlees meer. Ze is vegetariër geworden uit liefde voor de dieren. Je eet niet op daar waar je van houdt en zo dol op bent. De foto van een koe bij de slager die een prijs heeft gewonnen was voor haar de tegenstrijdigheid ten top. De mooie lieve koe die, als ie mazzel heeft, staat te grazen in de wei en eindigt als worst op je brood of als gehakt in de lasagne. Voor haar niet meer. Ze wil ze alleen nog maar aaien.

Er wordt liefdevol en ook begripvol gereageerd al houdt het voor de anderen in dat zij deze keuze niet maken. Maar ik wel. Ik doe nu samen met haar mee. Al jaren was ik er al meer bewust mee bezig door biologische vlees/beleg/eieren (beter leven 3***) te kopen en te eten maar ook vaak een dag niet te eten. Nu duik ik nog verder in de wereld van vleesvervangers waarvan naast de makkelijke verkrijgbaarheid, het aanbod ook vele maten groter en smakelijker is dan ik had verwacht. Is het misschien weer toeval dat de AH deze maand de Allerhande met vegetarische gerechten uitbrengt en diezelfde dag op tafel ligt? Of bestaat toeval gewoon echt niet en is dit hoe iets op een plek valt?

Ondertussen houdt deze beslissing ook in dat er geen pannenkoeken met spek worden gegeten, geen grillworst of grillsalade op brood, geen biefstuk bij Loetje of die lekkere hamburger van papa, geen spekjes door de stamppot of kapucijners. Het is uitproberen wat wel en niet bevalt in de lijn van vleesvangers. De vegetarische spekjes worden door de rakkers al bestempeld als voer van de kat en is inderdaad geen succes. Maar het vega gerulde gehakt is bijvoorbeeld weer fantastisch in de lasagne! Alhoewel het dan weer een stukje extra vaardigheden in de keuken vergt om een gedeelde lasagne te maken. Eén deel vega, andere deel met gehakt mét scheidingslijn in de ovenschaal gemaakt en bereid in twee verschillende koekenpannen. Het is proberen en improviseren! De vega kip- of wokstukjes kun je weer heerlijk marineren voor in de piri-piri of nasi. En de vega groenteballetjes van Ikea zijn een uitkomst in de vriezer voor bij iedere groente en aardappelen.

Door vitamines die ze nu minder naar binnen krijgt, zijn we weer op zoek naar vervangers in andere producten zoals ijzer uit de appelstroop en broccoli, calcium uit kaas en brood. Een handje verschillende noten of een gebakken eitje fijn gemaakt (omdat ze het niet lust) door de nasi maar ook extra fruit en groente zorgen voor deze extra vitamines. Het kost geen moeite en zeker geen extra geld. Want vlees is en blijkt dus ook nog eens duurder. We eten er zeker niet minder lekker om en eerlijk gezegd mis ik het nagenoeg niet. Al ben ik wel meer flexitariër dan dat zij is. Eerlijk is eerlijk. De ham uit de champignonsoep vis ik er niet uit en soms een toastje filet americain weersta ik ook niet.

Maar minder of geen vlees is niet eens voor het welzijn van de dieren een stuk beter. Het is ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting. Voor de productie van 1 kilo vlees is ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus ook nog eens goed voor het klimaat! (bron www.milieucentraal.nl).

Oktober wordt door velen STOPtober genoemd om te stoppen met roken. Wellicht een uitdaging om dit te doen met vlees voor deze maand?!