Amai & allé

Ze is te laat. Maar ik vind het niet erg. Sterker nog, ik vind het wel fijn vanuit mijn eigen haast. In de lobby is er nog even tijd voor een kopje thee en een gesprek.

Zo mooi dat zo’n gesprek, ondanks dat iemand die je eigenlijk nooit ziet en enkel ‘spreekt’ via berichtjes, zo vanzelfsprekend kan zijn. Alsof je elkaar juist elke week ziet of spreekt en je verder gaat waar je gebleven was. We zouden haast vergeten waar we voor komen maar midden in ons gesprek wordt omgeroepen dat ze inmiddels gearriveerd is. Een laatste slok thee en toiletbezoek voordat we naar binnen gaan.

De zaal blijkt een zaaltje en de setting is daarmee fijn klein. Ondanks dat ze nagenoeg ons bouwjaar heeft, is het overige publiek redelijk richting niveau postduif. Een grote Chesterfield achtige stoel staat op het podium en ze wordt aangekondigd door iemand van het theater. Daar is ze dan. Griet op de Beeck uit België die zich gelijk verontschuldigd dat ze te laat is. Dat ze ingeparkeerd stond en haar auto dus niet weg kreeg. De manier waarop ze het vertelt, maakt eerder dat er een gevoel van sympathie ontstaat voor het te laat komen dan een irritatie. Dat is gelijk het verschil tussen haar en mij.

Volledig op haar gemak begint ze met vertellen. Over haar leven, keuzes die gemaakt zijn en paden die ze heeft genomen. Ze leest stukken voor uit haar boeken en kondigt van te voren aan hoe lang het stukje gaat duren. Een haast lieve cynisme. Ze leest niet alleen maar draagt letterlijk de tekst voor. Een tekst die haar zo eigen is zodat je gelijk gegrepen wordt en in het verhaal zit. Haar zachte uitspraak met vrolijke noot erin en dat prachtige Belgische accent, maken dat ik uren lang naar haar kan luisteren. Goedele Liekens, Evi Hanssen en ook mijn digitale hardloopcoach Evy Gruyaert hebben tevens zo’n plezant Belgisch stemgeluid om naar te luisteren. Maar ook hun voorkomen, net als die van Griet, met die prachtige bruine ogen en charismatische lach, maken het fijne mensen om naar te kijken. Ze kunnen je volgens mij verrot schelden en je zou haast al lachend, dank je wel terug zeggen. Kom hier dat ik u kus.

Het is bijzonder hoe Griet een situatie kan voorleggen die je allemaal kent en dat zij met zo’n totaal andere visie er naar kan kijken. Het vermogen om uit je cirkel te denken en daarmee naar mijn mening te kunnen omdenken. Hoe je uiteindelijk er anders mee omgaat en het dus anders met je doet. We moeten om haar lachen maar stoten elkaar aan als we weer een mooi moment van pure herkenning hebben. Ze kan zo treffen en raken waardoor je anders naar jezelf en je situatie gaat kijken. Vooral het benadrukken van keuzes maken en niet alleen maar klakkeloos aannemen. Het is zo aannemelijk, zo geloofwaardig omdat ze vertelt vanuit dicht bij haarzelf met vooral ook een dosis zelfspot en humor.

Dat is ook een van de redenen dat wij hier samen zitten en ons verbindt. De uitzending van Zomergasten waar ze bijna 4 uur lang aan het woord is, heeft ons beiden zo geraakt maar vooral geïnspireerd net als uiteraard haar boeken. Praten en vertellen in zoveel rust zonder oordelen en zonder het veroordelen van mensen. Geen hardheid en woede. Kijken naar mogelijkheden in plaats van denken vanuit moeilijkheden. Ik roep het, zij past het toe en leeft er naar. Een keuze maken op welke leeftijd dan ook. Om te kiezen wat jij wil en wat bij jou past. Kwetsbaar te zijn maar vooral zonder schaamte. Dat is minstens een doodzonde. Er zijn vele hemels boven de zevende.

Na afloop is er de mogelijkheid om een boek van haar te laten signeren. Is het toeval of kiezen we allebei hetzelfde boek dat we voor een deel gelezen hebben maar terug brachten naar die bieb uit tijdsgebrek? Vast niet want toeval bestaat niet en keuzes maken wel. Met alle rust en vrolijkheid signeert ze ieder boek met voor ieder een persoonlijke noot. ‘Vertrouw, dat is zoveel’. Dat wat ik kwijt was, kreeg ik weer terug in een moment. Dankbaar en vol inspiratie nemen we afscheid van elkaar met het voornemen om onze paden elkaar vaker te laten raken. Wetende dat we zelf de keuze kunnen maken in kwetsbaar maar zonder schaamte.

Gij nu. Dank u.

img_9374 img_9418 img_9419