Met letters maak je woorden. Met woorden maak je zinnen. Zinnen kunnen je maken, ze kunnen je breken, raken, kwetsen, blij maken maar ook verdrietig of euforisch.
Maar sommige woorden zijn op zichzelf al zoveel zeggend. Je kunt er mee spelen maar soms spelen ze met jou. Zelf heb ik echte lievelingswoorden. Niet alleen om de betekenis maar soms om de klank of schrijfwijze of dat een woord zo allesomvattend kan zijn. Al jaren heb ik er eentje boven aan mijn lijst staan. Het is niet eens een Nederlands woord. ‘Negotiate’. De aparte schrijfwijze, de uitspraak, klank en het gevoel van de betekenis. Alles komt naar voren in dat ene woord. Het is duister, spannend, beetje onheilspellend zelfs. Zalig. Maar ook ‘gorgeous’ is alles wat het is. Kate Middleton is zo iemand die ‘absolutely gorgeous’ is. Stijlvol, mooi, beeldig en ja haast deftig zit allemaal in dit ene woord. En ‘suspicious’ dan, met wel 3 keer een s en een c , is slangachtig listig en verdacht. Je gaat al haast met je ogen knijpen bij dit woord. Terwijl ‘precious’ zo fragiel, kwetsbaar en een schat aan waarde kan zijn. Je kleine meisje met twee prachtige staartjes en onschuldige oogjes die je vragend aankijken. Je voelt het gelijk. Het is jouw ‘precious’. Maar ook denk ik dan gelijk aan de hobbit Sméagol en alterego Gollem van de film The Lord of the Rings en zijn ‘precious ring’ .
Niet alleen woorden van een andere taal maar zeker ook Nederlandse woorden kunnen raken omdat ze soms bijvoorbeeld zo grappig klinken en je er blij van wordt als je zo’n woord uitspreekt. ‘Melkopschuimmok’ is zo’n woord. Ok, het is eigenlijk een melkopschuimbeker maar wat klinkt het met mok toch heerlijk. Soms zijn woorden in een andere taal juist véél krachtiger of expressiever dan in het Nederlands maar het kan juist ook andersom zijn. Neem het woordje nu. Maar twee letters en toch ó zó krachtig. Als ik tegen mijn kinderen zeg dat ik wil dat er nú iets moet gedaan worden, dan zet dat alle kracht bij. Zou je dit in het Frans zeggen, dan sla je naar mijn idee met ‘maintenant’ de plank volledig mis. Het dringende en vooral krachtige verliest aan alle kanten in dit woord met drie lettergrepen ten op zichte van onze daadkrachtige éénlettergrepige nú. Het woordje ‘akelig’ heeft ook alles in zich met betrekking tot betekenis en klank. Je gaat haast al rillen als je het woord hoort. Terwijl bij het woord prachtig je ogen al gaan stralen.
Zelf ben ik niet gek op harde medeklinkers zoals de r en de k. Zeker niet in combinatie met de a. Daarom hebben onze kinderen allemaal namen met zachte medeklinkers. En over namen gesproken; kijk eens naar ons koningspaar. Koning Willem-Alexander met zijn behoorlijk Hollandsch voorkomen van blonde lok, blauwe ogen en blozende bolle wangen is een echte Willem(pie). Hij zou werkelijk nooit een vlotte Thomas of stoere Jack kunnen zijn. Daarentegen heeft zijn vrouw met haar naam al een dikke vette voorsprong. Hoe chique en stijlvol wil je een koningin hebben met een naam als Maxima? Met een naam als Maxima heb je al bij voorbaat de juiste uitstraling. Je bent misschien niet alleen maar wat je eet maar ook hoe je heet! 😉 Stefanie