bij Robèrt

Zoals ik al had verwacht, heeft hij een ferme handdruk. Krachtig, zonder die van mij gelijk te vermorzelen, schudt hij mijn hand terwijl ik ondertussen in een paar pret(tige) ogen kijk en het podium oploop.

We zoeken met z’n vieren een plek naast elkaar aan de lange tafels met de vele stoelen. Er hangt een ietwat opgewonden sfeer en ondanks dat we met velen zijn, in een toch intieme sfeer. Er staan doosjes, flesjes water maar ook kleine schaaltjes met zoals we later vernemen, grondstoffen erop. Wat gaat deze avond ons brengen? Misschien was die gevulde tosti toch ietwat teveel een uur geleden?

De introductie hadden we zojuist in de zaal waar hij nog voor ons stond in zijn bekende witte jas. Nu loopt hij tussen ons in, gebruik makend van de grote schermen die kracht zetten bij zijn verhaal met de diverse beelden. Enthousiast, vol passie en ja, liefdevol vertellend over zijn vak. Hoe het is begonnen en tot wat het nu is geworden. Een groot bedrijf met medewerkers met dezelfde liefde voor dit vak als rode draad.

Het verhaal van de jongen die zó graag die prachtige taarten wilden maken, tot de meester patissier én meester boulanger die hij nu is. Titels voor alleen de allerbeste in dit vak en in combinatie ook nog eens uniek. Liefde voor bedenken, ontwikkelen, creëren en vooral ook delen van deze liefde en kennis. Het straalt van hem af door het kiezen van pakkende woorden, gebruik van Brabantse humor, de pretoogjes en de lekkere-eten-en-proeven-buik.

Na een aantal afleveringen is het inmiddels duidelijk dat hij niet De Mol is. Ik kon het me aldoor ook niet voorstellen dat hij dit zou zijn. Vond de keuze om mee te doen aan dit programma al verwonderend. Al zie ik nu toch een heel andere kant van hem. Hij is zeker het kind in zichzelf niet verloren en gaat een nieuwe uitdaging juist niet uit de weg. Een grotere uitdaging was denk ik eerder om huis, haard en vooral het bedrijf als kind voor een langere periode inclusief goede reden te verlaten.

Maar ook daar had hij natuurlijk wat op gevonden. Dit werelddeel van de opnames van Wie is de mol bevat perfecte grondstoffen voor goede chocolade die geïmporteerd worden van de beste boer. Een bezoek daaraan paste prima in het scenario en dus het beste plaatje van het tijdelijk afwezig zijn.

Ondertussen maken we kennis met diverse ingrediënten, eigenlijk de grondstoffen, die onder andere door hem gebruikt worden. Hazelnoten uit Italië (die Maroeska van Heel Holland Bakt ook gebruikte), amandelen die in alle eenvoud al gelijk smaken naar marsepein en een chocolaatje letterlijk puur van smaak die de naam Robèrt heeft gekregen. Het proeven van de enkele stuks is een mindfulle bezigheid waarin duurzaamheid en kwaliteit worden benadrukt.

Dan komt er iemand vanachter de schermen met een smartphone naar hem toegelopen. Zojuist is bekend geworden dat CupCakeCup als het beste jeugdprogramma is gekozen tijdens de liveshow van de NPO Zapp Awards. Vol trots ontvangt hij het bericht en onze warme applaus. Wat een mooi moment! En wat een mooie waardering voor een prachtig programma van, voor en met kinderen dat de afgelopen jaren ook een mooie ontwikkeling heeft doorgemaakt. Verdiend!

Als je talent hebt, ergens goed in bent, moet je dat zelf naar buiten brengen en uitdragen. En zo proeven wij nog het heerlijkste appeltaartje, krijgen de beste tips daarvoor en worden we verder meegenomen in de wereld van brood en zoete lekkernijen. Ruim twee uur is voorbij maar we hadden nog lang kunnen blijven zitten om te luisteren naar dit inspirerende verhaal van een inspirerende man.

We waren echt een avondje uit bij Robèrt!