Waarom…?!

Ik wil het, ik wil het, ik wil het!  Stampvoetend en dreinend staat ze voor me. Om zich als een stervende zwaan op de grond te werpen. Want als je iets wil, dan ga je er echt helemaal voor.

Vaak een ongemakkelijke scene in de supermarkt voor veel jonge ouders. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus vooral negeren en stoïcijns naar de kassa lopen. Maar dan wel zonder die Studio 100 gerelateerde koekjes in je winkelwagentje en op de band.

Ach, het is een fase in het opgroeiende leven van vele kinderen. Een fase, dus dat houdt in dat dit weer overgaat. Gelukkig maar want anders kwam er nergens meer een tweede kind in het gezin. Het gaat over en je stapt naadloos over in de volgende fase. Dit kan bijvoorbeeld de waarom-fase zijn. Daarvan heb ik echter gemerkt dat deze fase zelfs levenslang kan zijn. In stabiel vaarwater maar ook met vele hoogtepunten.

En zo vraagt dochterlief van nog geen 12 zich af hoe een volwassen man, de president van Amerika, een wereldleider en dus iemand waarvan je een hoge dosis gezond verstand verwacht, dit kan bedenken. Een muur bouwen om andere wereldburgers zoals jij en ik te weren om het land binnen te komen. Niet welkom als zijnde een ander soort. Onze Zwarte-Pieten-discussie is hier echt een lachertje bij.

Maar ook zijn minachtende, denigrerende houding richting vrouwen die hij niet meer ziet dan to grab them by their pussy. En dan bedoelen we niet Minoes de huispoes. Hoe bijzonder dat op ieder potje een dekseltje past en hij dus een vrouw aan zijn zijde heeft. Ze kan zich er niets bij voorstellen bij hen en dan hebben we het nog niet eens over zijn fysieke verschijning. Een protest met haar brandende vragen naar hem volgt. Ze plaatst haar uiting naar hem op Instagram. In de hoop dat hij het ziet en wakker wordt.

‘Over de muur, over het ijzeren gordijn. Omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn’. Zelf ben ik opgegroeid in de tijd dat de Berlijnse Muur er nog stond. Ooit ook bedacht door 1 iemand om het oosten en westen te scheiden. Net als nu tussen het noorden het zuiden in een ander werelddeel. De val van deze muur nu 30 jaar geleden was dus blijkbaar geen garantie voor de toekomst dat dit nooit meer zou gebeuren.

Er volgt zelfs weer een wekenlange shutdown waarin duizenden mensen geen salaris ontvangen maar wel moeten werken. Een moeder die in dubio staat om de cadeautjes onder de kerstboom voor haar kinderen weg te halen en terug te brengen naar de winkel omdat ze het geld hard nodig heeft. Per dag kost een shutdown alleen al miljoenen! De wereld grijpt niet in naar die ene man die staat te stampvoeten en te dreinen als een peuter van twee. Miljarden wil om zijn zin te krijgen om die muur toch te kunnen plaatsen.

Helaas, hij krijgt wél de aandacht en zowel hij als de miljarden voor de muur groeien. Hadden we deze man dan niet kunnen negeren? Blijkbaar niet want het feit dat hij al 2 jaar president is, gekozen en nog steeds niet afgezet, geeft aan dat niet iedereen zo denkt in de wereld. Alleen al hierdoor geraakt zij haar waarom-fase niet uit. Want ze blijft er nog steeds over nadenken en zich verbazen dat dit kan. Inmiddels bijna 14 dus kinderlijke onnozelheid kunnen we het niet meer noemen. Waarom wil hij dit? Waarom kan hij dit doen? Waarom…?!

‘Goed je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur.
En alleen als je geld hebt dan is de vrijheid niet duur….’