Zwart of toch juist niet…

Black Friday. Oftewel Zwarte Vrijdag. Overgewaaid vanuit Amerika als de dag na Thanksgiving en de meeste werknemers vrij zijn. Maar ook als start van het seizoen dat de kerstinkopen gedaan worden.

Vreemd. We doen wel aan Zwarte Vrijdag maar vieren geen Thanksgiving. Pure discriminatie als je het mij vraagt. We gaan niet mee in het dankzeggen voor de oogst of al het andere goede wat er is maar gaan wel los in het kopen van spullen omdat het in de aanbieding is. Terwijl we het eigenlijk niet nodig hebben. Behalve de emotionele waarde dat we gevoelsmatig geld verdiend hebben door korting te hebben gekregen. Tegenstrijdig en wat mij betreft de omgekeerde wereld.

Net zoals de tegenstrijdigheid in deze omgekeerde wereld van het wel hebben van een Zwarte Vrijdag maar het niet hebben van een Zwarte Piet. Ja hoor daar gaan we weer. Pure discriminatie als je het mij vraagt. Maar mij wordt natuurlijk niets gevraagd en daarom deel ik het mede. Want ook ik voel me gediscrimineerd. Ik denk namelijk in kleuren. En daarbij is de vrijdag allesbehalve zwart. Bij mij is de vrijdag namelijk lichtbruin van kleur. Om als het zaterdag wordt, naar geel te veranderen. De kleur van energie, warmte, vrijheid en levenslust. Want ja dat is toch dé zaterdag van betekenis in de week?!

Voor mij is dus Zwarte Vrijdag in mijn beleving pure discriminatie. Net als de weinig tegenstanders van Zwarte Piet ben ik niet in de meerderheid van de bevolking met deze letterlijk andere zienswijze. Bij mij noemen ze dit synethesie. Geen idee hoe ze dat bij extreme tegenstanders van Zwarte Piet noemen. Verder dan hooligans kom ik niet. We hebben dus een overeenkomst door in de minderheid van de bevolking te zijn. Echter zoeken zij een podium op om hun zwarte denkwijze kenbaar te maken. Zelf denk ik liever niet zo Zwart-Wit en ga ik graag verder in het zien van kleuren de hele week door. Ja, zelfs het hele jaar door. Want ook de maanden en jaargetijden hebben bij mij een kleur. Niemand die er verder last van heeft. Zelfs ik zelf niet.

Is het een idee om voortaan maar Thanksgiving te gaan vieren? Uiteraard met gratie voor álle dieren op die dag en niet alleen die ene kalkoen in het Witte Huis. Maar ook dankbaarheid voor alle soorten, verschillen en maten aan diversiteit van mensen op deze wereldbol. Dankbaar voor deze fantastisch prachtig mooie planeet waarop wij leven en we helaas verkloten. Dankbaar zijn voor wat er is en alleen maar kijken hoe het beter kan in respect voor en met die ander. De korting keert zich gelijk uit in een fantastische dag én door een dag duurzamer ook een dag langer voor deze planeet. Het is maar een idee?

Denk niet wit, denk niet zwart maar in de kleur van je hart…